Friday, 10 August 2012

Pengunaan Teknologi – Irfan, Abiyyu, Sharifa
8 comments:

 1. Gambar 1 menunjukan gambar sejenis computer riba iaitu iPad.IPad penting kerana orang yang menggunakan ipad untuk semak Facebook atau Twitter mereka supaya mereka boleh bersosial dengan kawan mereka di mana sahaja mereka berada.

  Gambar 2 menunjukan gambar sejenis permainan modern iaitu xbox 360. Xbox penting kepada ramai orang, terutama kaum lelaki. Xbox 360 digunakan sebagai alat bersantai supaya kita tidak terlalu tertekan dengan urusan harian.

  Gambar 3 menunjukan gambar sejenis alat navigasi iaitu Global Positioning System atau GPS. GPS penting kepada orang yang kurang pasti dengan daerah mereka berada kerana ia menunjukan satu persatu jalan untuk penguna sampai destinasi mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gambar 1 memberi kesan positif dengan mengalak pengunna untuk bersosial dimana mereka berada tetapi kesan negatifnya ialah ia boleh membuat penguna tagih dengan iPad dan akan melalai urusan harian.


   Gambar 2 membuat kesan positif dengan mengalak penguna bersantai dan tidak terlalu tertekan tetapi kesan negatifnya ialah ia boleh membuat penguna tagih dan selalu bermain dengan alat permainan itu dan juga melalai urusan harian mereka.

   Gambar 3 membuat kesan positif dengan membuat penguna tidak hilang semasa menuju destinasi mereka tetapi kesan negatifnya ialah ia membuat penguna terlalu tergangtung dengan alat itu sehingga mereka akan terkeliru jika tiadanya.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Pembetulan Tatabahasa

   Gambar 1: Gambar 1 memberi kesan positif dengan mengalak pengunna untuk bersosial dimana mereka berada tetapi kesan negatifnya ialah ia boleh membuat penguna tagih dengan iPad dan akan melalai urusan harian.


   Pembetulan: Gambar 1 memberi kesan yang positif dengan penggalakkan gunaan lelaman sosial. Namun, kesan negatifnya adalah ketagihan dengan iPad yang akan melalai urusan harian pengguna.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Pembetulan Tatabahasa

   Gambar 2 membuat kesan positif dengan mengalak penguna bersantai dan tidak terlalu tertekan tetapi kesan negatifnya ialah ia boleh membuat penguna tagih dan selalu bermain dengan alat permainan itu dan juga melalai urusan harian mereka.

   Pembetulan : Gambar 2 menunjukkan kesan positif dengan mengalakkan penguna bersantai dan tidak tetekan tetapi kesan negatifnya ialah ia boleh membuat penguna tertagih dan mereka lalai membuat kerja harian mereka.

   Delete
 2. Gambar 1 menunjukan sebuah iPad. iPad ini mempunyai banya guna yang boleh membantu seseorang. iPad boleh membantu dengan membuat jadual hari. iPad juga boleh membantu orang dengan menerima emel dan mesej-mesej lain.

  Gambar 2 menunjukan sebuah Xbox. Xbox boleh membantu orang dengan cara meredakan tekanan. Xbox ini juga digemari oleh budak-budak dan kerana itu, digunakan oleh orang tua untuk memotivasi atau menghukum anak mereka.

  Gambar 3 menunjukan sebuah GPS. GPS membantu orang dengan cara memberi arahan kepada orang untuk sampai di destinasi yang dia inginkan. Seringnya, GPS digunakan oleh orang yang memandu. Kerana ini, GPS boleh membantu orang yang baru boleh memandu untuk mempelajari jalan di daerahnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pembetulan Tatabahasa

   Gambar 1: iPad ini mempunyai banya guna yang boleh membantu seseorang.

   Pembetulan: iPad mempunyai pelbagai penggunaan yang dapat membantu penggunanya.

   Delete